Opleiding Systemisch Leiderschap

Durée totale
Localisation
A cet endroit, En ligne
Date et lieu de début

Opleiding Systemisch Leiderschap

HRD Academy
Logo HRD Academy
Note du fournisseur: starstarstarstarstar 10 HRD Academy a une moyenne de 10 (basée sur 2 avis)

Astuce: besoin de plus d'informations sur la formation? Téléchargez la brochure!

Dates et lieux de début

computer En ligne: BE 9080 Beervelde
25 sept. 2023 jusqu'au 5 mar. 2024

Description

We are passionate about providing the best learning experience for trainers, coaches, consultants, HR professionals and leaders

Organisaties staan voor bijzondere uitdagingen die ze met de vertrouwde managementmethodes niet meer te baas kunnen. Er is nood aan een ander soort leiderschap. Dankzij de Opleiding Systemisch Leiderschap krijg je als leidinggevende een nieuw arsenaal aan interventiemogelijkheden en kan je systemische vragen en - werkvormen inzetten in je organisatie.

10-daagse systemische training voor leidinggevenden

Situering

Organisaties staan voor bijzondere uitdagingen. De wereld verandert steeds sneller, op een moeilijk te voorspellen manier. De complexiteit neemt toe en vertrouwde management methodes beginnen te kort te schieten. Net nu is de nood aan een ander soort leiderschap groot.


In 2016 on…

Lisez la description complète ici

Foire aux questions (FAQ)

Il n'y a pour le moment aucune question fréquente sur ce produit. Si vous avez besoin d'aide ou une question, contactez notre équipe support.

Vous n'avez pas trouvé ce que vous cherchiez ? Voir aussi : Leadership, Gestion d'équipe / Management, Assertivité, Confiance en soi et Performance management.

We are passionate about providing the best learning experience for trainers, coaches, consultants, HR professionals and leaders

Organisaties staan voor bijzondere uitdagingen die ze met de vertrouwde managementmethodes niet meer te baas kunnen. Er is nood aan een ander soort leiderschap. Dankzij de Opleiding Systemisch Leiderschap krijg je als leidinggevende een nieuw arsenaal aan interventiemogelijkheden en kan je systemische vragen en - werkvormen inzetten in je organisatie.

10-daagse systemische training voor leidinggevenden

Situering

Organisaties staan voor bijzondere uitdagingen. De wereld verandert steeds sneller, op een moeilijk te voorspellen manier. De complexiteit neemt toe en vertrouwde management methodes beginnen te kort te schieten. Net nu is de nood aan een ander soort leiderschap groot.


In 2016 ontmoetten Philippe Bailleur en Leanne Steeghs elkaar tijdens een train-de-trainer voor organisatie opstellers in Nederland. Al meerdere jaren ervaren ze de bijzondere meerwaarde van systemisch werk in het begeleiden van leiders, teams en organisaties. Ze hebben als missie dit werk toegankelijker te maken voor organisaties en besloten om die reden dit unieke leiderschapsprogramma in de wereld te zetten.


De training bestaat uit 5 blokken van twee dagen, niet residentieel (zonder overnachting)

 1. Patronen en dynamieken in de onderstroom
 2. Leiderschap en teamontwikkeling vanuit systemisch perspectief
 3. Systemisch interveniëren vanuit de leiderschapsplek
 4. Systeemtrauma in organisaties
 5. Integratie en verdieping

Doelgroep

Om deel te nemen aan deze intensieve 10-daagse training Systemic Leadership heb je minimaal 5 jaar ervaring nodig als leidinggevende van teams of groepen. Met deelnemers die niet (geheel) aan dit criterium voldoen houden we een telefonische intake. 

Wat leer je in deze opleiding?

 • Je leert met een systemische bril kijken naar complexe vraagstukken op het vlak van team- en organisatieontwikkeling. Je bent beter in staat om het onderscheid te maken tussen ‘technische problemen’ en ‘ontwikkelvraagstukken’. De vier oerkrachten in de onderstroom van systemen zijn daarbij leidend. Je leiderschap zal daardoor meer afgestemd zijn op het gegeven dat organisaties eerder levende systemen zijn dan machines.
 • Je weet hoe je symptomen (zoals verzuim, roddelen, weerstand, etc.) in de werking van de organisatie kunt verkennen en hoe je op een meer systemische manier kan interveniëren. Je krijgt hiervoor een nieuw arsenaal aan interventie mogelijkheden, systemische vragen en werkvormen aangereikt, die je kunt inzetten in je eigen team(s) en organisatie.  
 • Je wordt geprikkeld in je ontwikkeling, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Je zal bewuster worden van de invloed van je eigen familie-achtergrond, je gedragspatronen en het effect daarvan op anderen. Je zal zichtbaar en voelbaar groeien naar een meer systemische vorm van leiderschap wat zal leiden tot meer ‘impact’, ‘autoriteit’ en ‘transparantie’ zonder verlies van authenticiteit.
 • Je leert hoe je op een trauma-geïnformeerde manier kunt kijken naar dynamieken en terugkerende problemen in de werking van teams en de algehele organisatie. Je bent je bewust van systeemtrauma, van datgene wat daar aanleiding toe geeft en hoe hiermee kan gewerkt worden, al dan niet met extra ondersteuning. 

Programma

Blok 1: Patronen en dynamieken in de onderstroom

Allereerst neem je jouw persoonlijk leiderschap onder de loep. Je onderzoekt (vanuit je familiesysteem) waardoor het komt dat je bepaalde kwaliteiten sterk ontwikkeld hebt en ontdekt daarmee ook wat er ‘in de schaduw’ is gebleven. Van hieruit dient de leerlijn voor jouw verdere ontwikkeling zich aan. Thema’s die aan bod komen zijn leiderschap en lidmaatschap, omgaan met macht en succes en het herkennen van overdracht en tegenoverdracht, waar je als leider niet aan ontkomt. Dieper inzicht in je eigen patronen is een cruciale voorwaarde om systemisch leiderschap te ontwikkelen.


In dit eerste blok maak je ook kennis met de vier oerkrachten: ordening, insluiten, uitwisseling en bestemming. Dit zijn de basisbehoeften van ieder levend systeem. Als hieraan voldaan wordt, stroomt het. Is dit niet het geval dan stagneert het ergens in de organisatie. Werken met de oerkrachten is vaak een feest der herkenning: je krijgt eindelijk ‘ondertiteling’ bij wat je altijd al voelde, maar waar je nog geen woorden voor had.


Blok 2: Leiderschap en teamontwikkeling vanuit systemisch perspectief

Het ontwikkelen van systemisch leiderschap start vaak binnen het kader van teams. In dit blok onderzoeken we hoe jouw leiderschap vorm krijgt binnen de context van de teams waaraan jij leiding geeft.  In welke fase van teamontwikkeling beweeg jij je makkelijker en waar zit jouw uitdaging? Waar versnel jij de ontwikkeling van teams en waar ben je mogelijks eerder belemmerend, rekening houdend met de manier waarop teams zich ontwikkelen.


Daarnaast besteden we in dit blok veel aandacht aan de ingebrachte casuïstiek van deelnemers, waar we vanuit systemisch perspectief naar kijken en op reflecteren. Veelvoorkomende patronen in organisaties, zoals parentificatie, triangulatie, succesangst en identificatie worden hierbij expliciet onder de loep genomen en besproken.


Blok 3: Systemisch interveniëren vanuit de leiderschapsplek

In dit blok verzamel je een rugzak vol systemische interventies, die geschikt zijn om in te zetten vanuit je leiderschapsrol. Je ervaart de kracht en het effect van het werken met systemische vragen die direct naar de onderstroom leiden. Tegelijkertijd leer je hoe je systemisch kunt luisteren, niet alleen met je oren maar met je hele lichaam.


Daarnaast maak je kennis met een aantal systemische werkvormen die je zelf in de praktijk kunt toepassen.  Je oefent als leidinggevende in een coachende rol en tegelijkertijd krijg je de kans om verdiepende inzichten op te doen ten aanzien van een eigen, actueel persoonlijk of organisatorisch vraagstuk.  Daarin ga je zelf aan de slag met tafelopstellingen.


Blok 4: Systeemtrauma in organisaties

Organisaties staan onder bijzonder hoge druk. Daardoor kan zich plots of stapsgewijs systeemtrauma ontwikkelen. Het potentieel van een organisatie raakt daardoor verlamd. De broodnodige creativiteit raakt gekneld, het aanpassingsvermogen lijkt weg of de energie is op om nog zorgvuldig om te kunnen gaan met elkaar, de klant, patiënt of doelgroep.


Hoe herken je systeemtrauma en hoe ga je ermee aan de slag. Waar kan je op letten - vanuit je rol als leidinggevende - om systeemtrauma te voorkomen? Wat is er cruciaal om de organisatie (terug) veerkrachtiger te maken? In dit blok leer je op een trauma-geïnformeerde manier kijken naar je eigen organisatie, afdeling of team, zodanig dat je een aantal inzichten kunt vertalen naar de praktijk.


Blok 5: Integratie en verdieping

Tijdens de Opleiding Systemisch Leiderschap maak je een reisverslag van jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast werk je met je intervisiegroep een praktijkcasus uit (van een van de deelnemers), waarop je tijdens het blok een systemische reflectie geeft, aangevuld met mogelijke systemische interventies of een werkvorm. In dit laatste blok komen zowel deze casussen als de persoonlijke werkstukken aan bod door met elkaar uit te wisselen en de opgedane systemische kennis en inzichten te verdiepen en te integreren.

Didactische aanpak

 • Doorheen de opleiding word je geprikkeld om aan de slag te gaan met de aangereikte inzichten, mogelijk ook via huiswerkopdrachten tussen de blokken door.
 • Het inbrengen van eigen casuïstiek - persoonlijk en/of op het vlak van de organisatie - vormt een rode draad doorheen de opleiding.
 • In het eerste blok worden er intervisiegroepen gevormd, die minimaal twee keer bij elkaar komen gedurende de opleiding.
 • In blok 5 zal ook de certificering plaatsvinden.  Om hiervoor in aanmerking te komen, geldt een aanwezigheidsplicht van minimaal 80% van de opleidingsdagen.
 • Maximum aantal deelnemers: 16

Cursusmateriaal

Je ontvangt een exemplaar van de boeken ‘Systemisch Wijzer’ van Leanne Steeghs en ‘Trauma in Organisaties’ van Philippe Bailleur en een reader met relevante artikelen. Daarnaast wordt er regelmatig verwezen naar andere relevante bronnen.

Getuigenissen en referenties

 • Dank voor deze fantastische reis en eerste stappen in de wereld van systemisch leiderschap! (Veronique Christiaans-Joosten, operationeel manager en directielid CROW)
 • Bedankt voor de zuurstof die deze opleiding me heeft gegeven! (Hilde de Man, departementsverantwoordelijke IDEWE)
 • Deze opleiding gaat verder dan wat je uit boeken kunt halen. Een unieke opleiding in de markt! (Karen Dejongh, managing partner The Job Coach Belgium)
 • Dit is 'by far' de beste opleiding die ik ooit gevolgd heb! De manier waarop Philippe Bailleur en Leanne Steeghs dit onderwerp geopenbaard hebben was subliem en voelt als een groot geschenk! (Hans Leplae, head of the transition team, KBC Bank NV)

Trainers

Philippe Bailleur

Philippe Bailleur werkt al bijna 20 jaar met groepen en organisaties. Zijn manier van werken is gegroeid vanuit een brede interesse in diverse disciplines: NLP, Opstellingen, Ericksoniaanse Hypnose, Design Thinking, Lean, Biomimicry, Systems Thinking, Voice Dialogue, Sjamanisme, Holacracy, Sociocracy,… Philippe is auteur van meerdere boeken, artikels en blogs waaronder ‘Architect van je organisatie’ en ‘Trauma in organisaties’. Hij verkent graag nieuwe domeinen in het speelveld tussen mens, organisatie en maatschappij en wordt van daaruit geregeld gevraagd als inspirator. Tegelijkertijd houdt hij er van om nieuwe inzichten pragmatisch toe te passen binnen de context van organisaties. Zijn doel: het optimale samenspel tussen mens en organisatie vinden in het belang van een gezonde maatschappelijke ontwikkeling. Zo kunnen organisaties ‘forces for good’ worden … Meer info op www.philippebailleur.be. 

Leanne Steeghs

Leanne Steeghs is gediplomeerd systemisch trainer, coach, opleider en begeleider van familie- en organisatie-opstellingen. Eind 2015 verscheen haar boek ‘Systemisch wijzer - kennis uit opstellingen die je iedere dag kunt gebruiken’. Leanne is opleider bij School voor Coaching en de School voor Transitie in Nederland. Haar specialisaties zijn leiderschap, persoonlijke groei en teamontwikkeling. Zij werkt graag met mensen op het snijvlak van professionele en persoonlijke ontwikkeling. Haar werkwijze kenmerkt zich door de combinatie van (daad)kracht en kwetsbaarheid, humor en diepgang. Haar doel: mensen prikkelen om hun volle potentieel in de wereld te zetten.  Meer info op: www.leannesteeghs.com. 

Rester à jour sur les nouveaux avi

Pas encore d'avis.

Partagez vos avis

Avez-vous participé à Programme? Partagez votre expérience et aider d'autres personnes à faire le bon choix. Pour vous remercier, nous donnerons 1,00 € à la fondation Stichting Edukans.

Il n'y a pour le moment aucune question fréquente sur ce produit. Si vous avez besoin d'aide ou une question, contactez notre équipe support.

Recevoir une brochure d'information (gratuit)

(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)

Vous avez des questions?

(optionnel)
Nous conservons vos données personnelles dans le but de vous accompagner par email ou téléphone.
Vous pouvez trouver plus d'informations sur : Politique de confidentialité.