Masterclass Systemisch Coachen

Durée totale
Localisation
A cet endroit, En ligne
Date et lieu de début

Masterclass Systemisch Coachen

HRD Academy
Logo HRD Academy
Note du fournisseur: starstarstarstarstar 10 HRD Academy a une moyenne de 10 (basée sur 2 avis)

Astuce: besoin de plus d'informations sur la formation? Téléchargez la brochure!

Dates et lieux de début

computer En ligne: BE 3450 Geetsbets
16 fév. 2023 jusqu'au 27 sept. 2023
computer En ligne: BE 3450 Geetsbets
12 oct. 2023 jusqu'au 20 mar. 2024

Description

We are passionate about providing the best learning experience for trainers, coaches, consultants, HR professionals and leaders

Jan Ardui heeft op basis van zijn jarenlange internationale ervaring als executive coach eigen coachmodellen ontwikkeld die deel uitmaken van een integratieve aanpak, Systemic Presence Coaching. De Masterclass Systemisch Coachen biedt ervaren coaches de opportuniteit om hun Systemisch Meesterschap te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Situering

De laatste 15 jaar heeft Jan Ardui eigen modellen ontwikkeld die hij vooral toepast binnen zijn activiteit als Executive Coach. Deze modellen maken deel uit van een integratieve en meer omvattende aanpak, Systemic Presence Coaching genaamd.  Systemic Presence Coaching is een kwaliteit van aanwezigheid, die met een niet-oordelende aandacht de dynami…

Lisez la description complète ici

Foire aux questions (FAQ)

Il n'y a pour le moment aucune question fréquente sur ce produit. Si vous avez besoin d'aide ou une question, contactez notre équipe support.

Vous n'avez pas trouvé ce que vous cherchiez ? Voir aussi : Être Coach, Formateur, Selfcoaching, Lean Six Sigma Yellow Belt et Lean Six Sigma.

We are passionate about providing the best learning experience for trainers, coaches, consultants, HR professionals and leaders

Jan Ardui heeft op basis van zijn jarenlange internationale ervaring als executive coach eigen coachmodellen ontwikkeld die deel uitmaken van een integratieve aanpak, Systemic Presence Coaching. De Masterclass Systemisch Coachen biedt ervaren coaches de opportuniteit om hun Systemisch Meesterschap te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Situering

De laatste 15 jaar heeft Jan Ardui eigen modellen ontwikkeld die hij vooral toepast binnen zijn activiteit als Executive Coach. Deze modellen maken deel uit van een integratieve en meer omvattende aanpak, Systemic Presence Coaching genaamd.  Systemic Presence Coaching is een kwaliteit van aanwezigheid, die met een niet-oordelende aandacht de dynamieken en onderliggende patronen van systemen en individuen zichtbaar tracht te maken. De niet-oordelende houding en de verfijnde en diepgaande benadering die in dit proces gehandhaafd worden, zorgen ervoor dat een systeem geëxploreerd kan worden in zijn volledige eenvoud én complexiteit.


Wat zichtbaar gemaakt wordt, komt in beweging.


Een belangrijke premisse van Systemic Presence Coaching is dat iets willen veranderen vaak in de weg staat van die verandering. Daarom zijn de interventies van Systemic Presence Coaching gericht op het creëren van een klimaat dat helpt om een natuurlijk groeiproces op gang te brengen.


Verandering of transformatie zijn een gevolg, niet een doel.  Het gaat erom bewust te zijn en gebruik te maken van alles wat aanwezig is en zeker niets te elimineren. Het is pas door het erkennen van de juiste waarde van alle elementen dat de unieke choreografie van een systeem volledig zichtbaar kan worden en zich op een natuurlijke manier verder kan ontvouwen.

Programma

De vijf 2-daagse, residentiële modules focussen op heel specifieke thema’s, die relevant zijn in alle coachingprocessen en in verschillende coaching domeinen zoals life coaching, performance coaching, teamcoaching en organisatiecoaching.  Elke module biedt een verfijnd conceptueel kader binnen het gegeven thema en rijkt precieze vaardigheden aan die direct toepasbaar zijn in de coachingpraktijk.


1. Feedback, blinde vlekken en identificaties (Jan Ardui)

"What is necessary to change a person is to change his awareness of himself" (Abraham Maslow) 

Tijdens deze eerste module gaan we op zoek naar onbewuste patronen en blinde vlekken bij de coachee. Tijdens deze zoektocht maken we de dynamieken zichtbaar die de bewegingsruimte en mentale vrijheid van de coachee beperken.  Iedere coachee volgt onbewuste patronen en heeft blinde vlekken, die op zich heel rijk en waardevol zijn maar enkel dan constructief ingezet kunnen worden als ze door de coach en coachee geïdentificeerd en ‘gezien’ worden.  Door het aanleren van de reflectieve feedback-methode en het stellen van precieze vragen – gebaseerd op een niet-beoordelende aanwezigheid – maken we deze dynamieken zichtbaar en verruimen en verrijken we de bewegingsruimte van de coachee.


2. Identificeren van het enigma en het organiserend principe (Jan Ardui)

"Existential problems cannot be solved; they can only be outgrown" (Carl Jung)

Een succesvol coachingsproces is een proces waarin zowel de coachee als de coach in staat zijn om het dieperliggende probleem van de coachee te identificeren. Indien het probleem simpel zou zijn, zou de coachee het allang zelf opgelost hebben. We gaan op zoek naar het enigmatische van de probleemsituatie: wat zijn de elementen die maken dat de moeilijkheden onopgelost blijven en dezelfde problemen blijven terugkomen? In deze module krijg je inzicht in het organiserend principe van de probleemsituatie waardoor ook heel duidelijk wordt welke paradigma verschuiving nodig is om uit het probleem te groeien.


3. Van polariteit naar complementariteit: een paradigma shift
 (Jan Ardui)

"Reality can only be understood in complementary terms" (Niels Bohr)

De meeste mensen denken in een uiterst lineaire manier van oorzaak-gevolg verbindingen of-het-één-of-het-andere-denken. Deze polariteiten zijn heel vaak de bron van interne en externe conflicten. In deze module verruimen we het simplistisch causale denken met een complementair perspectief. Door de verschillen te omarmen en te gebruiken creëren we echte win-win scenario’s.


4. Systemische Interventies (Philippe Bailleur)

"The friend who can be silent with us in a moment of despair or confusion, who can stay with us in an hour of grief and bereavement, who can tolerate not knowing ... not healing, not curing ... that is a friend who cares" (Henri Nouwen)

Coachen is een ambacht. Doorheen de jaren ontwikkel je steeds fijnere vermogens en tegelijkertijd word je druppelsgewijs bewust van het feit dat je niks kan maken of herstellen. De reis naar meesterschap slingert voortdurend tussen onmacht en almacht, tussen weten en niet weten, tussen doen en zijn.  Tijdens deze module dalen we in de diepte van wat interventies effectief maakt. We leren waarnemen doorheen de woorden, met een systemische bril. Er wordt gepuurd uit verschillende disciplines en er wordt ook gekeken naar wat dit vergt van jou als coach.  Het certificatieproces uitgewerkt door de International Coaching Federation vormt daarbij een leidraad.


5. Modelleren van onbewuste competenties
 (Jan Ardui)

"Be the change you want to see in the world" (Gandhi)

Het belangrijk beoogde effect van elke coaching is dat de coachee zijn of haar weg op eigen kracht succesvol verder kan zetten. Door de onbewuste competenties van een coachee te modelleren, krijgen we een duidelijk beeld van zijn/haar mentale strategieën en gedragingen die een positief resultaat opleveren. De coachee krijgt een heel duidelijk idee in welke contexten hij of zij het beste uit zichzelf kan halen. Bovendien wordt voor hem of haar ook duidelijk welke stappen er intern genomen kunnen worden die tot excellentie leiden.

Didactische aanpak

De aanpak gedurende deze 5 modules is sterk interactief. Concepten, exploraties en oefenmomenten wisselen mekaar vloeiend af. Omdat we werken met enkel ervaren coaches, worden ook concrete voorbeelden vanuit ieders praktijk besproken en gesuperviseerd.

Getuigenissen en referenties

  • De wereld versnelt, en we evolueren mee. Waar opslag gecentraliseerd werd, wordt deze nu verspreid. Wie zich vroeger wou onderscheiden via kennis, moest dat doen via vanbuiten leren. Dit is, in de ultra-geconnecteerde maatschappij, vervangen door de basiscompetentie snel en breed zoeken. Leren leren. Competenties zijn 1 abstractiegraad omhoog gegaan. Een andere van deze nieuwe basiscompetenties is patroonherkenning doorheen contexten. Eens beheerst laat deze ons toe om heel effciënt kennis over te brengen van gekend naar onbekend terrein. Doorheen deze masterclass, wordt deze competentie volledig geëxploreerd.  Door het bovendien te doorweven met klassieke concepten uit NLP of minder gekende technieken zoals clean language, wordt een tool om snelle evoluties te doorgronden bovendien ontwikkeld tot een coaching skill die toelaat om met verrassende binnenwegen tot de essentie van de zaak te komen. Het herkennen van patronen danst hierbij steeds tussen kunde en kunst om net alle sensoren van de coachee te raken en hierbij nog dieper geïntegreerd te worden.  Nieuwsgierigheid is de noodzakelijke voorwaarde, maar eens die er is, zijn er geen grenzen meer (Alex Vanhaesendonck, Organizational Development Project Manager, Delhaize Group).
  • Ik ben graag leerling geweest in deze masterclass; een van de zeldzame die de demonstratie overstijgt en tegelijk verdieping brengt.  De lering die ik er uitgehaald heb?Taal geven aan de onderstroom, methodisch naast intuïtief, van oordeel naar breedbeeld.Systemisch ten voeten uit, met poten en oren, in oogenblik en beschouwing. Waar welkom voor jezelf en de case die je hebt, diep in de klei op elk logisch niveau.  En bovenal, hoe je uitgenodigd en getraind wordt tot het metier van systemisch coachen. Om van vaag weten iets spiegelend tastbaars te maken. Steeds verfijnder raken. Met methodes inzetbaar op het werk met individu, team en organisatie. Graag leerling geweest. Nog steeds trouwens (Timo Vanbuel, adviseur/organisatiecoach, Zorgbedrijf Antwerpen).
  • Deze opleiding heeft me de kans geboden om te mogen leren van het meesterschap en de rijke expertise van Jan op het vlak van systemisch coachen.  Systemisch aanwezig zijn en leren kijken naar individuen, teams en organisaties is een ambacht.  De opleiding was een atelier waar we onze eigen vaardigheden verder konden polijsten. De input en sterke reflectieve feedback van Jan waren onze tools om met patronen, dieptestructuur, organiserend principe, excellentie, probleemruimte, ... te leren werken én spelen (Dimitri De Meester, zaakvoerder, D-na).

Verder ...

Ter inspiratie: Artikel: Jan Ardui: Brief Executive Coaching

Trainers

Jan Ardui

Jan Ardui is Gestalt Psychotherapeut en internationaal NLP trainer. Sinds 1986 is hij actief als zelfstandig consultant, trainer en executive coach in diverse bedrijven in Europa waaronder Hewlett Packard Europe, Volvo Cars, Sony Europe, Luxottica, Telecom Italia, Ferrari, ABN Amro Bank, Ermenegildo Zegna, Barilla, Cheisi Pharmaceutical en Krauthammer University.  Hij onderwijst Systemic Coaching in Italië, Frankrijk, Rusland en Marokko.  Zijn benadering die NLP met systemisch denken combineert, garandeert een verdiepend leerproces waarbij het omarmen van de complexiteit leidt naar de kern van wat aanwezig is in een systeem. Hij ontwikkelt momenteel een model van coaching dat het modelleren van excellentie van een individu, een team of een organisatie als focus heeft. Daarbij is het exploreren van het organiserend principe en de generatieve complementariteiten een centraal gegeven.  Hij is co-auteur van  ‘When Performance Meets Alignment: A Compass for Coaching and Mentoring.'

Philippe Bailleur

Philippe Bailleur werkt al bijna 20 jaar met groepen en organisaties. Zijn manier van werken is gegroeid vanuit een brede interesse in diverse disciplines: NLP, Opstellingen, Ericksoniaanse Hypnose, Design Thinking, Lean, Biomimicry, Systems Thinking, Voice Dialogue, Sjamanisme, Holacracy, Sociocracy,… Philippe is auteur van meerdere boeken, artikels en blogs waaronder ‘Architect van je organisatie’ en ‘Trauma in organisaties’. Hij verkent graag nieuwe domeinen in het speelveld tussen mens, organisatie en maatschappij en wordt van daaruit geregeld gevraagd als inspirator. Tegelijkertijd houdt hij er van om nieuwe inzichten pragmatisch toe te passen binnen de context van organisaties. Zijn doel: het optimale samenspel tussen mens en organisatie vinden in het belang van een gezonde maatschappelijke ontwikkeling. Zo kunnen organisaties ‘forces for good’ worden … 

Rester à jour sur les nouveaux avi

Pas encore d'avis.

Partagez vos avis

Avez-vous participé à Programme? Partagez votre expérience et aider d'autres personnes à faire le bon choix. Pour vous remercier, nous donnerons 1,00 € à la fondation Stichting Edukans.

Il n'y a pour le moment aucune question fréquente sur ce produit. Si vous avez besoin d'aide ou une question, contactez notre équipe support.

Recevoir une brochure d'information (gratuit)

(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)

Vous avez des questions?

(optionnel)
Nous conservons vos données personnelles dans le but de vous accompagner par email ou téléphone.
Vous pouvez trouver plus d'informations sur : Politique de confidentialité.