Anders ademhalen om je veerkracht te verhogen en stress en burn-out te voorkomen

Durée totale
Localisation
En ligne
Date et lieu de début

Anders ademhalen om je veerkracht te verhogen en stress en burn-out te voorkomen

HRD Academy
Logo HRD Academy
Note du fournisseur: starstarstarstarstar 10 HRD Academy a une moyenne de 10 (basée sur 2 avis)

Astuce: besoin de plus d'informations sur la formation? Téléchargez la brochure!

Dates et lieux de début

computer En ligne: BE 1790 Affligem
7 mar. 2023
computer En ligne: BE 3400 Wange
10 oct. 2023

Description

We are passionate about providing the best learning experience for trainers, coaches, consultants, HR professionals and leaders

Een eendaagse workshop waarbij je inzicht verwerft in de werking van het stressmechanisme en waarbij je te weten komt waarom je elke dag zo’n 17.500 keer ademt. Vervolgens wordt duidelijk uitgelegd hoe je met je ademhaling het stressmechanisme kan beïnvloeden. Je leert verschillende ademhalingsoefeningen en -technieken om je veerkracht te verhogen, je stresspeil te laten dalen en om burn-out te voorkomen of het herstelproces te versnellen.

Situering

Het ziekteverzuim door stress en burn-out blijft toenemen. De laatste 4 jaar steeg het aantal mensen met burn-out gemiddeld met 10 % per jaar. 1 op 3 werknemers in België heeft het grootste gedeelte van de werktijd last van werkgerelateerde str…

Lisez la description complète ici

Foire aux questions (FAQ)

Il n'y a pour le moment aucune question fréquente sur ce produit. Si vous avez besoin d'aide ou une question, contactez notre équipe support.

Vous n'avez pas trouvé ce que vous cherchiez ? Voir aussi : Burn-out, Gérer son stress, Sécurité au travail, Personne de confiance et Mindfulness / Pleine Conscience.

We are passionate about providing the best learning experience for trainers, coaches, consultants, HR professionals and leaders

Een eendaagse workshop waarbij je inzicht verwerft in de werking van het stressmechanisme en waarbij je te weten komt waarom je elke dag zo’n 17.500 keer ademt. Vervolgens wordt duidelijk uitgelegd hoe je met je ademhaling het stressmechanisme kan beïnvloeden. Je leert verschillende ademhalingsoefeningen en -technieken om je veerkracht te verhogen, je stresspeil te laten dalen en om burn-out te voorkomen of het herstelproces te versnellen.

Situering

Het ziekteverzuim door stress en burn-out blijft toenemen. De laatste 4 jaar steeg het aantal mensen met burn-out gemiddeld met 10 % per jaar. 1 op 3 werknemers in België heeft het grootste gedeelte van de werktijd last van werkgerelateerde stress. Vandaag zijn 2 op 3 doktersbezoeken stressgerelateerd. We weten dat er inmiddels een aantal zaken zijn die helpen bij het voorkomen en beter omgaan met stress. Wist je echter dat ook je ademhaling toelaat om je veerkracht te verhogen en stress en burn-out te voorkomen? Via je ademhaling heb je immers een rechtstreekse toegang tot je parasympathisch zenuwstelstel. En het is dat deel van het zenuwstelsel dat instaat voor rust en herstel.

Tijdens deze workshop kom je in een korte inleiding te weten wat stress juist is en wat de lichamelijke gevolgen zijn van langdurige blootstelling. In een tweede deel wordt verkend waarom we ademen en wat de functie is van zuurstof (O²) en koolstofdioxide (CO²). Vervolgens ervaar je wat de impact is van een goede ademhaling op het stressmechanisme en hoe je hierover controle kan verwerven. In de loop van de dag worden er verschillende oefeningen gedaan om zelf te voelen wat je ademhaling allemaal voor je kan betekenen. Je leert ook om de werking van je nervus vagus te verstreken (de langste zenuw in ons lichaam en de neurale snelweg tussen onze hersenen en ons lichaam) via ademhalingsoefeningen. De oefeningen die worden aangeleerd worden ook gebruikt door oa. de brandweer, topsporters en special forces.

Doelgroep

 • Algemeen: Voor iedereen die via ademhaling de veerkracht wil verhogen en stress en burn-out wil voorkomen.  De workshop veronderstelt geen specifieke voorkennis.
 • Specifiek: Voor coaches, HR-medewerkers, leidinggevenden, (preventie)adviseurs en iedereen die anderen wil helpen in het omgaan met of voorkomen van stress en burn-out

Wat leer je in deze opleiding?

 • Je verwerft inzicht in wat stress juist is.
 • Je ontdekt hoe het lichaam reageert op stress en wat de impact is van stress op je ademhaling.
 • Je leert wat de nadelige effecten zijn van langdurige stress op je ademhaling.
 • Je beseft het belang van een goed evenwicht tussen inspanning/actie en ontspanning/herstel.
 • Je begrijpt waarom we ademen en wat de functie is van zuurstof en koolstofdioxide voor het lichaam.
 • Je wordt je bewust van je eigen ademhaling.
 • Je leert je ademhalingspatroon ontdekken.
 • Je verwerft inzicht in de voordelen van een goede ademhaling.
 • Je leert functioneel ademen. 
 • Je maakt kennis met hartritmevariabiliteit.
 • Je leert via ademhaling impact uitoefenen op het parasympathisch zenuwstelsel.
 • Je kan met ademhalingsoefeningen je stress beheersen, je focus verscherpen, je veerkracht verhogen en tot rust komen.
 • Je leert ademhalingsoefeningen uitvoeren met impact op korte termijn en met impact op lange termijn zodat je je ademhalingscentrum kan herprogrammeren.

Programma

 •  

  In deel 1 wordt uitgelegd dat stress een natuurlijke reactie van ons lichaam is die ons in staat stelt om het hoofd te bieden aan een nakend gevaar. Er wordt ingezoomd op de lichamelijke veranderingen ten gevolge van de stressreactie. Stress als een fundamenteel biologisch principe dat een aanzienlijke impact uitoefent op het ademhalingsmechanisme.  Je ontdekt als deelnemer hoe het komt dat het ademhalingscentrum anders gaat reageren op langdurige stress.

 • In het tweede deel wordt stilgestaan bij onze ademhaling. Waarom ademen wij en wat gebeurt er in ons lichaam als we ademen? Wat is de functie van zuurstof en wat is de functie van koolstofdioxide? In- en uitademen, het lijkt eenvoudig en toch kunnen heel veel mensen hun ademhaling verbeteren. Mond- of neusademhaling, borst- of buikademhaling, veel of weinig ademen, diep of oppervlakkig, snel of traag, met of zonder adempauze?  Het maakt weldegelijk een groot verschil.
 • In het derde deel  wordt de link gelegd tussen ademhaling en de impact ervan op het stressmechanisme. Via je ademhaling kan je inspelen op dit mechanisme. Ademhalingsoefeningen maken het mogelijk om het sympathisch en het parasympathisch zenuwstelsel te beïnvloeden. Op die manier kan je je veerkracht verhogen en stress en burn-out voorkomen. Je kan inspelen op je hartritmevariabiliteit en je kan je hartcoherentie bevorderen.
 • In deel 4 gaan we nog meer oefenen. De verschillende oefeningen die in de vorige delen werden uitgeprobeerd, worden dieper ingeoefend zodat je er nadien zelf mee aan de slag kan gaan.  Brandweerlui en special forces gebruiken ademhalingsoefeningen om in moeilijke omstandigheden controle te houden over hun denken en handelen. Topsporters en recreanten passen het toe om hun prestaties te verbeteren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat ademhalingsoefeningen heilzaam zijn voor onze fysieke en mentale gezondheid. En iedereen - echt iedereen - kan het leren omdat we onze ademhaling zelf kunnen aansturen.

Didactische aanpak

 • Tijdens deze workshop wordt gestart met het verwerven van inzicht in de werking van het stressmechanisme en het ademhalingsstelsel. Op die manier wordt achteraf duidelijk wat de impact is van de verschillende oefeningen en ben je als deelnemer veel langer gemotiveerd om ook na het volgen van de workshop met de oefeningen aan de slag te gaan.
 • Tijdens de verschillende delen oefen je constant zelf zodat je het geleerde onmiddellijk in praktijk kan brengen.
 • Op het einde van de workshop maak je een individueel, haalbaar actieplan op waarmee je de volgende weken en maanden (of de rest van je leven!) aan de slag kan gaan zodat deze workshop ook op langere termijn effect heeft.  
 • De opleiding is uiteraard heel interactief, er is ruimte voor inbreng van eigen ervaringen en er is de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met collega’s.

Leermateriaal

 • Hand-outs van de gebruikte slides
 • Een instructiekaart waarop een aantal ademhalingsoefeningen staan uitgelegd
 • Een literatuurlijst met interessante boeken over stress en ademhaling.

Rester à jour sur les nouveaux avi

Pas encore d'avis.

Partagez vos avis

Avez-vous participé à formation? Partagez votre expérience et aider d'autres personnes à faire le bon choix. Pour vous remercier, nous donnerons 1,00 € à la fondation Stichting Edukans.

Il n'y a pour le moment aucune question fréquente sur ce produit. Si vous avez besoin d'aide ou une question, contactez notre équipe support.

Recevoir une brochure d'information (gratuit)

(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)
(optionnel)

Vous avez des questions?

(optionnel)
Nous conservons vos données personnelles dans le but de vous accompagner par email ou téléphone.
Vous pouvez trouver plus d'informations sur : Politique de confidentialité.